KATEGORIE E-SHOPU

Neuvěřitelně jednoduchý způsob na to, jak s pomocí reflexních prvků zvýšit bezpečnost na silnicích a dodržet zákon

Věděli jste, že nošení reflexních prvků může zachránit život?

 

Každý účastník silničního provozu, ať už je to chodec, cyklista nebo řidič, musí být kvůli bezpečnosti viditelný. Mnohé statistiky o dopravních nehodách však dokazují, že toto opatření se až tak moc nedodržuje. A to i přesto, že nošení reflexních prvků při snížené viditelnosti je povinností.

 

Viditelnost na cestách a význam reflexních prvků

 

Nejen tma způsobená nočními hodinami, ale i mlha, déšť či husté sněžení výrazně snižují viditelnost. Problémový je i čas soumraku a svítání. Vidět neoznačeného chodce v takovém čase proto opravdu není jednoduché. Řidič ho však potřebuje vidět včas, aby se mu dokázal vyhnout, případně ve velké rychlosti zabrzdit.

 

Viditelnost jakéhokoliv objektu na cestě, nejen chodce ale i cyklisty, závisí především na jeho kontrastu ve srovnání s okolním prostředím. Není proto vždy pravda, že čím světlejší oblečení, tím lépe. Příkladem může být bílá bunda na zasněžené louce či maskáčové oblečení u lesa.

 

Viditelnost můžeme charakterizovat i jako vzdálenost, ve které řidič stihne zaregistrovat překážku. Pochopitelně, čím je tato vzdálenost větší, tím má řidič více času správně zareagovat a vyhnout se střetu.

 

Během dne je viditelnost poměrně dobrá, a tudíž řidiče neoslepuje přímé či odražené slunce. Zcela jiná situace však nastává mimo obydlené oblasti, kde jediným způsobem k osvětlení cesty jsou reflektory auta. To, na jakou vzdálenost řidič chodce uvidí, určuje poměr mezi odraženým světlem a světlem, které jejich oblečení pohltí. Podle toho jsou i jednotlivé barvy lépe či hůře viditelné.

 

Když nepočítáme černou, tak nejhůře je na tom modrá barva, kterou je při standardních světlech vidno na vzdálenost přibližně 18 m, a červená viditelná na 24 m. O něco lépe je na tom žlutá (37 m) a bílá (55 m).

Bezpečné zastavení při použití běžného oblečení různých barev

 

Reflexní prvky pro bezpečnost

Při povolené rychlosti 90 km / h je brzdná dráha auta přibližně 40 m. Když k tomu připočteme ještě dráhu, kterou projde auto, zatímco řidič zareaguje, tak snadno zjistíme, že ať si vybereme jakoukoliv barvu, žádná nebude mít viditelnost takovou, abychom mohli hovořit o bezpečném zastavení.

 

Tehdy na scénu přicházejí reflexní materiály, které ve srovnání s bílým oblečením zvyšují viditelnost až třikrát. Pokud má chodec nebo cyklista na sobě reflexní prvky, dokáže ho řidič spatřit až na vzdálenost 200 m, což stačí na správnou analýzu a potřebný manévr.

Fluorescenční materiály

Dobrou viditelnost během denního světla a soumraku zajišťují fluorescenční materiály, ze kterých se vyrábí mnoho bezpečnostních prvků v dopravě od osobních vest až po dopravní značky.

Signální nebo fluorescenční barvy mají efekt pouze během dne, a protože v noci ztrácejí svou funkci, kombinují se s reflexními materiály. Tak se zajistí dobrá viditelnost i ve tmě. Nejčastěji jde o světle zelenou a oranžovou barvu.

Fluorescenční látky využívají vyzařování světla. Konkrétně signální barvy absorbují neviditelné ultrafialové sluneční záření a následně vyzařují viditelné světlo. Především při zatažené obloze či soumraku se tak zdá, že tyto látky svítí. Proto se fluorescenční barvy využívají v dopravě.

Reflexní materiály v dopravě

Narozdíl od fluorescenčních materiálů ty reflexní nemají výraznou barvu a fungují na principu zpětného odrazu světla. V praxi to znamená, že světelné paprsky, které dopadají na povrch reflexního materiálu, se znovu odrážejí směrem ke zdroji, tedy například k autu. Díky tomu, že kontrastují s tmavým okolím, je může řidič zaznamenat a přizpůsobit tomu i svou jízdu.

Reflexní materiály fungují jako odrazky, jen ve výrazně zmenšené formě. Odraz vytváří kuželovitý tvar světla a jeho velikost a síla závisí na kvalitě reflexního materiálu.

Důležitost bezpečí a nutnost používání reflexních prvků

 

Videt na silnici s reflexními pásky

Viditelnost a vlastní bezpečnost je opravdu důležitá, proto byste měli v silničním provozu používat fluorescenční a reflexní prvky. Ty jsou již standardem u záchranných složek, policie a přestože stoupá jejich používání i u cyklistů a chodců, stále je dost takových, kteří nařízení i vlastní bezpečnost ignorují.

 

Jak a kdy nosit reflexní prvky?

Povinnost chodců nosit reflexní prvky pro bezpečnost v dopravě

Chodec, který se pohybuje po kraji vozovky nebo po krajnici tam, kde není veřejné osvětlení, je ze zákona povinen za snížené viditelnosti nosit reflexní prvky. Je však třeba dávat pozor na to, že pod sníženou viditelností se nemyslí jen tma, ale i déšť, mlha, sníh, svítání či soumrak.

 

Jak být co nejlépe viditelný pro řidiče? Správným klíčem je kvalita a dostatečně velká plocha reflexního prvku. Ačkoliv velikost prvků z reflexního materiálu a jejich umístění zákon neuvádí, je přímo žádoucí dbát i na takové detaily.

 

Reflexní pásek na uchu kabelky je opravdu málo. Pokud jste si jako reflexní prvek vybrali právě takový pásek, umístěte ho nad zápěstí a kotník, nejlépe na té straně, která je k vozovce blíž.

 

Podle statistik umí šofér až třikrát rychleji zareagovat na pohybující se světelný bod jako na statický reflexní prvek, proto rozhodně není na škodu mít v ruce navíc rozsvícenou baterku.

Výstražné materiály najdete dnes již na různých kouscích oblečení i doplňcích. Na batozích, taškách, sportovním i pracovním oblečení jsou to nejčastěji našívací pásky. Další možností jsou reflexní fólie, které lze dát na téměř jakýkoliv pevný podklad, tedy i kolo.

 

Stále více jsou reflexní prvky přímou součástí oblečení, zejména toho sportovního. Mnozí výrobci je využívají i na svou reklamu, když jsou z reflexního materiálu vytvořené například jejich loga na oblečení či batozích.

 

Reflexní prvky na taškách a batozích vám poměrně snadno zjednoduší dodržování tohoto nařízení. Nikdy si je nezapomenete a neztratí se vám. Pokud však kráčíte delší trasu po neosvětlené vozovce, tak je raději ještě doplňte dalším výrazným prvkem. Při snaze být dostatečně viditelný nic není navíc.

 

Abyste byli dostatečně viditelný, máte na výběr z několika možností, například:

 

 

Reflexní prvky pro děti

 

Každodenní školní povinnosti se spojují i s chůzí do školy, kdy je důležité, aby žáci a studenti byli vybaven reflexními prvky. Ale děti dnes už nemusí být otrávené z povinných reflexek. Právě na jejich oblečení se aplikují v zábavnější formě, například ve tvaru zvířátek nebo různých geometrických tvarů.

 

Reflexní prvky na kočárky

 

Pokud si vyjdete na procházku s dítětem v kočárku, nezapomínejte vybavit reflexními prvky i kočár. Možností jsou zajímavé reflexní samolepky, stužky či jiné drobnosti, které nejen zvýší bezpečnost vašeho dítěte, ale zároveň kočárek ozdobí.

 

Reflexní prvky pro zvířata

 

Venčení neprobíhá vždy za ideálních podmínek, protože domácím mazlíčkům je jedno, jestli je tma nebo svítí slunce. Proto je důležité zviditelnit nejen sebe, ale i svého psa či kočku. Jaké máte možnosti?

 

Základním způsobem zviditelnění psa je reflexní obojek. Takové obojky jsou buď celé vyrobeny z reflexního materiálu, nebo mají na sobě našité reflexní pásky. Reflexní vodítka pro psy odrážejí o něco více světla, díky čemuž je lépe vidět psa i vás. Na trhu najdete pro svého mazlíčka i reflexní postroje. Jsou to v podstatě klasické postroje na denní nošení, ale jsou doplněny o reflexní pásky.

 

Velkou reflexní plochou disponují reflexní vesty, díky čemuž se výrazně zvyšuje i bezpečnost stále se pohybujícího psa.

 

Reflexní prvky na kolo a motorku

 

Podle právní normy jsou pro cyklisty povinné jen světla a odrazky, ale nikdy není na škodu udělat pro svou bezpečnost ještě o něco více. Při zhoršené viditelnosti každý reflexní kousek navíc zajistí, že vás budou řidiči ještě o něco lépe vidět. Nenechávejte to na náhodu a vyzbrojte své kolo reflexními nálepkami a sebe reflexní vestou a reflexními páskami.

 

Stejný postup snižuje riziko na minimální hodnoty i u motorkářů, kteří jsou také zvlášť zranitelní účastníci silničního provozu. Reflexní prvky by proto neměly chybět ani na jejich oblečení či motorce. I motorku či přilbu můžete vyzdobit stylovými reflexními nálepkami. Reflexní vesty by kvůli své velké reflexní ploše, díky které zajišťují vyšší viditelnost již měly být samozřejmostí.

 

Povinnosti pro reflexní prvky v jiných zemích

A jak je to s povinností nošení reflexních prvků v jiných zemích?

Polsko a reflexní prvky

V Polsku musí mít chodec na neosvětlené komunikaci na sobě oblečenou reflexní vestu.

Maďarsko a reflexní prvky

V Maďarsku mají chodci na vozovce nebo krajnici mimo zastavěné území povinnost nosit reflexní oblečení v noci nebo za snížené viditelnosti. Totéž platí i pro řidiče v případě nouzového zastavení.

Finsko a reflexní prvky

Ve Finsku akceptují jakýkoliv druh reflexního oblečení během hodin snížené viditelnosti. Jakmile řidič a pasažéři vystoupí z vozidla, stávají se chodci. Nejdříve měli povinnost nosit reflexní prvky jen mimo obec, později to zavedli jako univerzální povinnost.

Kvalita reflexních prvků velmi rozhoduje o vaší bezpečnosti

 

Reflexní oblečení pro vyšší bezpečnost

I při reflexních prvcích platí, že není všechno zlato, co se třpytí, takže se při výběru zajímejte i o jejich kvalitu.

Reflexní pásky sice na první pohled vypadají stejně, až bychom řekli, že všechny odrážejí světlo dostatečně dobře. Zatímco laickému oku tento rozdíl unikne, podrobné testy snadno odhalí odlišnosti mezi kvalitními a nekvalitními reflexními materiály.

Základním předpokladem kvalitních reflexních prvků je označení povinnými symboly. Vždy zkontrolujte označení certifikátu kvality CE, jakož i údaje o produktu i jeho výrobci. Díky označení CE víte, že produkt prošel všemi potřebnými testováním.

Na štítku výrobku také sledujte informace o vhodném způsobu čištění a důležité je i to, kolik pracích cyklů zvládne bez změny svých vlastností. Oděv s reflexními materiály se častým nošením a vlivem vnějších činitelů postupem času láme, odírá a jeho životnost se snižuje. Proto určitě investujte do kvality.

Reflexní oděv při práci

Přestože se nejčastěji mluví o reflexních prvcích v spojitosti s silničním provozem, neméně důležité je nosit takový oděv i při práci. Kdy ho třeba nosit, definuje i právní úprava.

Povinnosti zaměstnavatelů zajistit reflexní oděvy

Podle zákona je zaměstnavatel povinen zajistit zaměstnanci vhodné reflexní oděvy s vysokou viditelností tehdy, pokud mu při výkonu práce z důvodu snížené viditelnosti hrozí riziko poškození zdraví a není možné pracovní rizika odstranit či snížit na přijatelnou míru.

Třeba pamatovat na to, že na bezpečnost zaměstnance má vliv jakékoliv snížení viditelnosti, a to ze všech pozorovacích úhlů.

Pracovní reflexní oděvy

Pracovní reflexní oděvy se dělí podle toho, jak velkou plochu zabírá výstražný materiál, na tři základní třídy podle normy EN ISO 20471 z roku 2013. Cílem této normy je zajistit co nejlepší viditelnost a tedy i bezpečnost při práci. Například podle normy musí mít pracovní oblečení kromě podélných reflexních prvků i vertikální. Díky tomu se zajistí dobrá viditelnost při pohledu z vyvýšených míst i tehdy, když jsou zaměstnanci v předklonu.

Pro všechny tři třídy je přesně definováno, jaká je minimální plocha viditelného materiálu a také to, v jakém prostředí je vhodné použít oděvy této třídy. Kromě toho udává i počet a rozmístění reflexních prvků.

Výrobce je povinen uvádět zařazení konkrétního reflexního oděvu do třídy na štítku nebo v návodu k použití.

Třída 1 je určena pracovníkům, kteří nepracují na pozemních komunikacích nebo v kolejišti, kolemjdoucí stroje se nesmí pohybovat rychleji než 30 km / h.

Třída 2 je pro pracovníky pohybujících se na pozemních komunikacích nebo v kolejišti. Rychlost vozidel přitom nesmí být více než 60 km / h.

Třída 3 zajišťuje nejvyšší ochranu při práci na silnici a v kolejišti.

 

 

 

Stahujte nový katalog!
REFLEXNÍ PRVKY
2023/2024

Katalog

Stáhnout katalog

 

DARUJTE BEZPEČNOST
Vašim blízkým

Stáhnout leták

 

Stahujte katalog 
Nažehlovacích obrázků a záplat

Stáhnout katalog
 

 

POŠTOVNÉ A BALNÉ ZDARMA PŘI OBJEDNÁVCE NAD 1500 Kč

 

 
Jsme partneři projektu

Doprava ZDARMA
Volejte ZDARMA
Obchodní podmínky