KATEGORIE E-SHOPU

Víte, co všechno musí a nemusí obsahovat povinná výbava auta v roce 2023 a jaká je užitečná doplňková výbava?

Povinná a doplňková výbava auta, motocykly a kola v roce 2023

Skoro každý řidič si s sebou v autě vozí různé přívěsky či talismany, ale mnohem důležitější je zajistit si povinnou výbavu a pravidelně kontrolovat její kompletnost i expiraci. Pokud se chcete vyhnout nepříjemnostem v podobě pokuty od policie nebo tomu, že bezradně zůstanete stát někde na cestě, měli byste si na to dát pozor. Vždyť za povinnou výbavu vozidla je zodpovědný právě řidič.

 

Za chybějící položky povinné výbavy může řidič dostat pokutu ve výši 2000 Kč. Abyste zbytečně nevyhazovali peníze za pokuty, kvůli neúplné výbavě, připravili jsme pro vás detailní přehled o tom, co by v ní nemělo chybět.

 

Věděli jste, že povinnou výbavu musí mít nejen řidič auta či motocyklu, ale i cyklista? A jak je to s povinnou výbavou vozidla v zahraničí? To vše se dozvíte v následujících řádcích.

Co si představit pod povinnou výbavou vozidla?

 

Povinná výbava pro auto

Jde o soubor nástrojů a autodoplňků, které musíte mít ve vozidle, pokud se pohybujete na veřejných komunikacích. Povinná výbava reaguje i na technologický vývoj či dostupnosti služeb, proto se v průběhu let mění. Dokonce dnes už v povinné výbavě nenajdete ani věci, které mnozí zodpovědní řidiči stále v autě mají.

 

Její aktuální obsah určuje vyhláška Ministerstva dopravy a spojů České republiky č. 206/2018 Sb. Jelikož zákony a vyhlášky nejsou příliš čtenářsky atraktivní, ve srozumitelné podobě najdete obsah vyhlášky v dokumentu z dílny Ministerstva dopravy a výstavby SR s názvem Povinná výbava vozidla.

Povinná výbava auta

Složení povinné výbavy není nic složité k zapamatování, proto nebude na škodu, pokud se ho naučíte. Díky tomu při kontrole nebudete ve stresu. Co tedy musí obsahovat?
 

  • homologizovaný přenosný výstražní trojúhelník
  • bezpečnostní reflexní oděv (vesta)
  • autolékárnička
  • lepící sada NEBO rezervní kolo, příruční zvedák (hever) a klíč na matice
  • sněhové řetězy (doporučená výbava/nadstandard, v některých místech může být nasazení řetězů povinné) 
  • hasící přístroj (doporučená výbava/nadstandard) 

Homologizovaný přenosný výstražný trojúhelník

Výstražný trojúhelník musí mít všechny osobní i nákladní vozidla, autobusy, traktory a samohybné pracovní stroje. Využijete ho při nouzovém stání, například kvůli chybě na vozidle či kvůli dopravní nehodě. Trojúhelník by měl být ve vozidle v ochranném obalu nebo pokud nemá ochranný kryt, tak musíte zajistit jeho ochranu před vnějšími vlivy během jízdy.

Bezpečnostní reflexní vesta

V autě musíte mít také reflexní vestu. Podle technické normy jsou přípustné tři barvy - fluorescenční žlutá, fluorescenční oranžovočervená nebo fluorescenční červená. Důležité je, aby oděv byl schopen signalizovat přítomnost nositele i během snížené viditelnosti.

 

Jelikož je povinností mít reflexní oblečení na sobě, pokud se během nouzového stání zdržujete mimo vozidlo, tak by mělo být umístěno tak, abyste ze sedadla řidiče na něj dosáhli. S reflexním oděvem se tak spojuje pokuta nejen tehdy, bude-li ve vozidle chybět, ale i tehdy, pokud ho nebudete mít při nouzovém stání oblečené.

Navíc je dobré mít reflexní vestu pro každého pasažéra, nebo alespoň pro spolujezdce.

Rezervní kolo s diskem a rezervní pneumatikou

 

Rezervní kolo a povinná výbava auta

K tomu vám nesmí chybět klíč na matice nebo šrouby kol a příruční zvedák. Vždyť jak jinak byste kolo v případě potřeby vyměnili?

 

Toto však v povinné nemusí mít konkrétní případy, a to:

 

  • vozidla, která mají sjednanou asistenční službu,
  • vozidla, která mají runflat pneumatiky, tj. mají dojezd i po defektu a zároveň ho indikují,
  • vozidla s bezdemontážní opravou poškozené pneumatiky.

Lékárnička

Druhy lékárniček a co mají obsahovat, stanovuje příloha č. 3 k vyhlášce 206/2018 Sb. Povinnost mít lékárničku platí pro všechny motorová vozidla s výjimkou vozidla kategorie L, jednonápravového traktoru s přívěsem nebo motorového vozíku.

 

První pomoc a auto lekárnička

 

Lékárničku však netřeba jen mít, ale její obsah musí být neporušený a nesmí vykazovat známky jakéhokoliv znehodnocení či znečištění. V případě lékárničky je třeba dbát i na datum použitelnosti. Autolékárnička je rozdělena do čtyř modulů a všímat si datum použitelnosti musíte u všech čtyř. Po jeho překročení nutné vyměnit některý z modulů, případně celou lékárničku. Také, pokud nějaký materiál z lékárničky použijete, nezapomeňte ji doplnit tak, aby byla v pořádku.

Sněhové řetězy

 

Nasazení sněhových řetězů je také povinné tam, kde je u silnice umístěna příkazová dopravní značka C 5a (modrý terč se symbolem kola s řetězy). Platnost končí touto značkou s přeškrtnutým červeným pruhem.

Hasící přístroj

Mít hasící přístroj ve výbavě vozidla už dnes nepatří mezi povinnosti řidičů osobních automobilů. Povinnost být vybaven hasícím přístrojem platí pouze pro kategorie M2 (víc než 8 míst k přepravě osob, bez řidiče), M3 (víc než 8 míst k přepravě osob, bez řidiče a přípustná hmotnost převyšuje 5000 kg) a sanitní vozidlo.

Co už není povinnou výbavou?

Jelikož se povinná výbava jednou za čas změní, je dobré vědět i to, co tam už nepatří a co vás už nemusí víc stresovat. Nicméně to neznamená, že by se vám následující věci v autě nesešli.

 

K povinné výbavě již nepatří náhradní elektrické pojistky, náhradní žárovky ani tažné lano. Povinností řidiče již není ani mít v autě tiskopis zavedeny na zajištění náhrady vzniklé škody. Tuto tzv. zprávu o nehodě byste však měli v autě mít, ačkoli to žádný předpis nepřikazuje. Podle § 47 odst. 3 písm. g) zákona č. 361/2000 Sb. je totiž účastník škodné události povinen tiskopis vyplnit a podepsat.

 

Kromě toho vozidla s hmotností do 3,5 t nemusí mít ve výbavě hasicí přístroj, ten ale mějte pro jistotu sbalený také.

Povinné doklady

Sice nepatří do povinné výbavy, ale následující doklady jsou rozhodně povinné k řízení motorového vozidla:

 

  • řidičský průkaz,
  • občanský průkaz nebo jiný identifikační průkaz, např. pas,
  • doklad o platném smluvním pojištění,
  • osvědčení o evidenci vozidla část I (tzv. malý techničák),
  • doklady, které dokazují platnou emisní a technickou kontrolu,
  • doklady o zdravotní a psychický způsobilosti - jen řidiči nákladních vozidel a řidiči nad 65 roků.

Doplňková užitečná výbava

Auto má poměrně velký úložný prostor, který lze použít i na další předměty, které sice není povinné mít, ale dokážou vám usnadnit nejednu nepříjemnou situaci.

 

Doplňková výbava pro auto

Užitečnou věcí je například prázdná kanystr na benzín či naftu, která se vám sejde, pokud by vám došlo palivo dále od čerpací stanice. Rovněž je dobré mít v autě připravenou náhradní náplň do ostřikovačů. Do auta si také sbalte rukavice, díky kterým případné opravy i výměnu pneumatiky zvládnete bez zašpinění se.

 

Speciálně v zimních měsících by vám v autě neměla chybět škrabka na námrazu na okna či smetáček, kterou odstraníte množství sněhu z karosérie. Nejenže jízdu se sněhem na autě zakazují předpisy, ale odletující sníh dokáže zážitek z jízdy znepříjemnit. Pokud jezdíte v ne zrovna vhodně upraveném terénu, určitě s sebou sbalte i lopatku a hodit se může i teplá deka - oceníte ji pokud auto někde zapadne, dojde mu palivo a nebudete moci topit.

 

Nejen v zimních měsících budete rádi za to, že jste si do vozidla uložili i startovací kabely. Pokud má akumulátor už nejlepší léta za sebou, nepotřebuje ani zimu, aby se během předchozí jízdy nedobil tak, abyste bez pomoci jiného auta dokázali nastartovat.

Povinná výbava motocyklu

Povinnost mít s sebou během jízdy nezbytné vybavení se netýká jen řidičů automobilů, ale i těch, co řídí motocykl. Bez ohledu na to, zda jde o malou motorku, skútr, velkou motorku či babetu. Povinná výbava se týká všech motocyklů, její složení se však liší vzhledem na jejich velikost.

 

Nejsou to však žádné krkolomné záležitosti. Pro kategorii motorových vozidel L3e až L5e a L7 povinná výbava není. Při silnějších motorkách je to jen lékárnička. Pokud hovoříme o motorkách, jejichž konstrukční rychlost nepřekračuje 40 km / h, je jejich povinností mít zadní označovací tabulku pro pomalá vozidla podle předpisu EHK č. 69.

 

Pokud vaše motorka nespadá do kategorie do 50 cm3, co se týče objemu válců, a její maximální konstrukční rychlost vyšší než 45 km / h, nezapomeňte na Motolékárnička. Její obsah opět definuje zmiňovaná vyhláška.

 

Lékárnička pro motocykly obsahuje méně součástí než autolékárnička. Podle vyhlášky v ní například nemusí být čtyři obvazy, stačí jeden. Stejně jsou menší i minimální rozměry sterilních gázy a podobně. Díky tomu má lékárnička menší rozměry a je tak skladnější.

 

Reflexní vesta a reflexní prvky by měli být pro každého motocyklistu samozřejmostí v jeho vlastním zájmu.

Bez přilby to nejde

Nepochybně důležitou povinností při jízdě na motorce je helma, kterou musí mít na hlavě po celou dobu jezdec i spolujezdec. Tato přilba musí splňovat požadavky podle technické normy EHK č. 22.

Není povinné, ale důležité pro každého motorkáře

Jelikož je důležité nejen vidět, ale i být viděn, určitě si na cesty oblečte i reflexní vestu a nezapomeňte ní vybavit i spolujezdce. Stejně tak i chrániče.

 

Do výbavy každého motocyklu se doporučuje přibalit i nářadí na opravu pneumatik, soupravu na opravu prasklého lanka či náhradní žárovky a pojistky.

Povinná výbava cyklistů

Poslední změny v zákoně o silničním provozu se dotýkají i cyklisty jako účastníka silničního provozu. Každý cyklista by měl mít přehled o svých povinnostech, nejen kvůli vyhnutí se pokutě, ale především kvůli vlastní bezpečnosti.

 

Povinností cyklisty stále zůstává podle aktuální vyhlášky jízda na kole, který je osvětlen zepředu i zezadu, má reflexní prvky, funkční brzdy, pláště a ráfky bez deformaci a prasklin, díky čemuž se nenaruší bezpečnost jízdy. Zákon dokonce definuje i to, že zdroj, který napájí světla, musí vydržet alespoň jeden a půl hodiny.

 

Jednou z výrazných změn je vypuštění povinnosti cyklisty nad 15 let nosit přilbu mimo obec, jakož i nosit reflexní prvky (reflexní prvky na kole zůstávají). Děti do 15 let však mají stále povinnost všude nosit přilbu. Ačkoli cyklistické helmy a reflexní prvky nejsou povinné, určitě není na škodu nosit je během jízdy.

Doporučená výbava cyklistů

Přestože to zákon nepřikazuje, z každodenní praxe vycházejí i další předměty, které jsou důležité a mohly by být součástí i vaší cyklistické výbavy:

 

Povinná výbava v zahraničí

V případě, že cestujete do zahraničí vlastním automobilem, tak si pro jistotu ověřte, zda máte vše, co je součástí povinné výbavy nejen u nás, ale i v zemi, do které cestujete, případně všechny ty, přes které budete procházet.

 

U našich slovenských bratrů je to podobné jako u nás. Výstražný trojúhelník musí mít všechna vozidla, které mají víc než 2 kola. U nás musíme mít reflexní vestu, na slovensku si vystačí s jakýmkoliv reflexním oblečením, může to být bunda, kombinéza, kalhoty. Ale pozor! Zákon ale říká, že každý, kdo vystoupí z auta při mimořádných událostech, na sobě musí mít reflexní vestu. A povinná je samozřejmě i autolékárnička.

 

V sousedním Německu nikoho zřejmě nepřekvapí, že povinná výbava obsahuje autolékárničku a reflexní vestu. Výstražný trojúhelník je povinná jen pro auta, která jsou registrovaná v Německu, ale je dobré ho mít raději s sebou. V zimě si určitě přibalte sněhové řetězy, kterou jsou ve vyznačených úsecích povinné i pro auta s pohonem na všechny kola.

 

Rakousko je samozřejmostí lékárnička. Ta ovšem musí být neporušená v původním obalu. To znamená, že nestačí jen doplnit použité části. Ani Rakousko není výjimkou, že je potřeba mít výstražný trojúhelník a reflexní vestu. V zimním období (1.11.-15.4.) je nutností mít zimní pneumatiky nebo nasazené zimní řetězy.  Zajímavostí je, že v Rakousku je zakázána autokamera, kvůli ochraně soukromí ostatních osob.

 

Na cestě do sousedního Polska si nezapomeňte do výbavy přidat hasicí přístroj. Ten potřebujete i v Bulharsku a Rumunsku. Zajímavostí je, že řidiči v Polsku mají povinné nosit jen schválený trojúhelník, který tam využívají i při tažení vozidla. Další předměty mají pouze doporučující charakter.

 

Pokud cestujete do Chorvatska, doplňte si povinnou výbavu o náhradní žárovky a tažné lano. V případě, že máte i přívěs, nesmí vám chybět dva přenosné homologovány trojúhelníky. Náhradní žárovky jsou povinností i v Černé Hoře, Chorvatsku, Albánii, Srbsku a Francii.

 

Do Srbska a Chorvatska si připravte zprávu o nehodě, tažné lano zase do Makedonie, Albánie, Srbska a Černé hory.

 

 

 

 

 

Stahujte nový katalog!
REFLEXNÍ PRVKY
2024

Katalog

Stáhnout katalog

 

DARUJTE BEZPEČNOST
Vašim blízkým

Stáhnout leták

 

Stahujte katalog 
Nažehlovacích obrázků a záplat

Stáhnout katalog
 

 

POŠTOVNÉ A BALNÉ ZDARMA PŘI OBJEDNÁVCE NAD 1500 Kč

 

 
Jsme partneři projektu

Doprava ZDARMA
Volejte ZDARMA
Obchodní podmínky