KATEGORIE E-SHOPU

Reflexní vesta do auta

Designed by pexels

Vše, co potřebujete vědět o reflexní vestě do auta u nás i v zahraničí

Povinná výbava aut se skládá z  několika položek. Jednou z nich je reflexní výstražná vesta, která nesmí chybět v žádném motorovém vozidle. Reflexní vesta ale může sloužit stejně dobře jako v autě i v jiných situacích - na staveništi, jízdě na kole nebo při běhu. Seznamte se s platnými normami pro výstražné reflexní vesty.

Reflexní vesta podle nejnovějších stanov

Českou klasikou se v posledních letech stávají díry v zákonech. Při neustálé tvorbě aktualizacích starých zákonů a vyhlášek či tvorbě nových norem může dojí, a opravdu k tomu dochází, že se něco nedomyslí. To se týká i norem o reflexních vestách.

 

Vyhláška č. 206/2018 Sb. odstranila povinnost reflexní vesty v povinné výbavě auta. Pakliže pojedete na STK, nikdo vám nemůže vytknout, že vesta v autě chybí. Nicméně je tu jedno velké ALE. Stále je v platnosti zákon č. 361/200 Sb. O provozu na pozemních komunikacích. Podle tohoto zákona je každý řidič povinen při pohybu na pozemních komunikacích mít oblečenou reflexní vestu. 

 

Suma sumárum, bez reflexní vesty se v autě neobejdete a je tedy nepřímo povinnou součástí základní výbavy.

Reflexní vesta a nejnovější normy

V roce 2016 došlo opět k novelizaci normy týkajících se reflexních vest. Nová norma, platná od tohoto data je EN ISO 20471:2013 . 

 

Řidiči, kteří mají své auto vybavené vestou podle staré normy (ČSN EN 471), se nemusí strachovat. Ministerstvo dopravy rozhodlo, že v autě mohou být vesty podle obou těchto norem. Není tedy nutné pořizovat vestu novou. Jedna z nich ale platit musí!

 

TIP: Splnění norem hledejte vždy na štítku vestu.

 

Na výstražné vestě nemusí být čtyřmístné označení notifikační osoby. 

Vesta splňující normu VS. vesta nesplňující normu

Normy pro reflexní vesty

Designed by pexels

O čem ale normy hovoří? Jak normy definují vyhovující reflexní vestu?

 

Normy hovoří o materiálech, ale především o vlastnostech materiálů používaných na výrobu. Nejdůležitější vlastností je míra odrážení světla a velikost plochy, včetně umístění, reflexních pruhů. 

Kolik je potřeba reflexních vest v jednom autě?

Zákon ukládá povinnost nošení reflexní vesty pouze řidiči vozidla. V jednom autě tedy stačí reflexní vesta pouze pro řidiče. Nicméně je doporučeno mít vestu pro každého pasažéra. 

Kam reflexní vestu uložit?

Většina majitelů vozidel má reflexní vestu v kufru. Určitě je to ta správná volba? Když si představíte situaci, že musíte z nějakého důvodu vozidlo opustit, budete muset nejít do kufru a vestu hledat. 

 

Tím je vaše bezpečnost v ohrožení. 

 

To se jednoduše nesmí stát. Proto by měla být reflexní vesta v autě na dosah ruky řidiče . V ideálním případě to je přihrádka na dveřích, kaslík u spolujezdce či v kapse na sedadle nebo pod sedadlem. Hlavní je, aby na ni řidič za každé situace snadno dosáhl.

Jak má reflexní vesta vypadat a jakou by měla mít barvu?

Na trhu můžete narazit na opravdu velkou spoustu provedení reflexních vest. Nejčastěji narazíte na žlutou či oranžovou barvu. Setkat se ale můžete i se zelenou nebo růžovou. 

 

Správná barva výstražné vesty je fluorescenční žlutá nebo oranžovo-červená. 

 

Zároveň musí být každá vesta vybavena retroreflexními pásy. Důležité je i umístění těchto prvků a provedení v dostatečně velké ploše. Dobrým vodítkem při výběru je již zmiňovaná harmonizovaná evropská norma EN ISO 20471:2013.

Jak a kdy použít reflexní vestu

Podle zákona je povinností řidiče mít na sobě reflexní vestu, nachází-li se mimo vozidlo na pozemní komunikaci mimo obec v souvislosti s nouzovým stáním. To ovšem neplatí pro řidiče motocyklu, mopedu a nemotorového vozidla.

 

Reflexní vestu se nemůžete zastrčit do zadní kapsy a říct, že vestu máte. Je nezbytné mít vestu oblečenou, jak se patří, už při vylézání z auta.

 

TIP: V případě nehody či poruchy vozidla, kdy je nutné zastavit na vozovce, nikdy nezůstávejte v autě. Okamžitě si oblečte reflexní vestu, umístěte výstražný trojúhelník a opusťte vozidlo! Na dálnici se schovejte za svodidla v dostatečné vzdálenosti.

Reflexní vesty v sousedních zemích a ještě o kousek dál

Reflexní vesty v zahraničí

Designed by pexels

Protože občas nastane situace, kdy se se svým autem vydáte za hranice naší republiky, je dobré znát pravidla používání vesty i v okolních zemích. 

Německo a reflexní vesty

V Německu platí povinnost mít reflexní vestu pouze pro řidiče vozidel, která jsou registrovaná v Německu.

 

Stejně tak povinnost mít reflexní vestu ve vozidle registrované v dané zemi platí v Belgii, Norsku nebo Portugalsku. 

Rakousko a reflexní vesty

V Rakousku je to podobné jako u nás. Povinnost mít reflexní vestu platí pouze pro řidiče, ostatním cestujícím jen doporučuje. Akceptovatelné barvy jsou: oranžová, žlutá, červená. Za porušení nastavených pravidel hrozí řidiči pokuta od 14 do 2180 €. 

 

Podobně je to i v Chorvatsku, Litvě

Slovensko a reflexní vesty

Naši slovenští bratři nejsou již tak benevolentní. Zde je nutné mít reflexní vestu pro každého pasažéra . Kdokoliv tedy vystoupí z vozidla z důvodu mimořádné události, je povinen mít na sobě reflexní vestu bez ohledu na denní dobu. Porušení se trestá pokutou od 50 až do 150€.

 

Stejná pravidla platí i ve Francii, Slovinsku, Itálii, Lotyšsku, Polsku, Srbsku, Španělsku, Maďarsku, Estonsku, Bosně a Hercegovině, Bulharsku, Černé Hoře, Finsku nebo Lucembursku.

Reflexní vesta na motorce, kole nebo běh

Povinnost reflexní vesty na motorce v ČR není. Nicméně nehod motorkářů není málo, a tak použití reflexních prvků důrazně doporučujeme. Není nutné mít přímo reflexní výstražnou vestu. Ale bundou nebo kalhotami s reflexními prvky rozhodně nic nezkazíte.

 

I cyklisté jsou součástí silničního provozu, a proto na ně nemůžeme zapomenout ani v tomto článků. I pro kola existuje povinná výbava a jejích součástí jsou reflexní odrazky, které lze nahradit reflexním oblečením. Mít reflexní oblečení tedy není vynucováno, ale výrazně doporučeno. Především za snížené viditelnosti hrají tyto prvky velkou roli v bezpečnosti cyklisty. A pro běžce to platí zrovna tak.

Jak se starat o reflexní vestu

U oblečení z fluorescenčního materiálu a s reflexními prvky je žádoucí, aby si zachovaly své vlastnosti co nejdéle. Proto je podstatná i důkladná péče, která může výrazně prodloužit životnost daného kousku. 

 

Právě reflexní pruhy na vestě, nastříkané ornamenty apod, které mají za úkol odrážet světlo, fungují dobře pouze do té doby, dokud nedojde k oděru stříbrného nástřiku. Jakmile k takovému opotřebení dojde, prvky ztrácí svou schopnost světlo odrážet. 

 

Nemusíte se ale bát velké útraty za čistírnu nebo speciální přípravky. I reflexní vestu můžete hodit do pračky. Stačí ji jen zapnout a otočit naruby. 


Pár slov na závěr

  • Součástí povinné výbavy vozidla je mít reflexní vestu.
     

  • V České republice platí tato povinnost pouze pro řidiče. Ale v zájmu bezpečnosti je dobré mít vestu pro každého cestujícího.
     

  • Každá vesta musí splňovat původní nebo nově platnou normu.
     

  • Vyhovující vestu poznáte tak, že na nášivce nese označení se splněním normy EN ISO 20471:2013.
     

  • Je nezbytné mít vestu po ruce a vozidlo opouštět již s navlečenou vestou.


 

Autor: Klára Kohoutová

 

Stahujte nový katalog!
REFLEXNÍ PRVKY
2023/2024

Katalog

Stáhnout katalog

 

DARUJTE BEZPEČNOST
Vašim blízkým

Stáhnout leták

 

Stahujte katalog 
Nažehlovacích obrázků a záplat

Stáhnout katalog
 

 

POŠTOVNÉ A BALNÉ ZDARMA PŘI OBJEDNÁVCE NAD 1500 Kč

 

 
Jsme partneři projektu

Doprava ZDARMA
Volejte ZDARMA
Obchodní podmínky