KATEGORIE E-SHOPU

Polepení auta (nejen) reflexními fóliemi: Jaké jsou možnosti a co na to říká zákon?

Rádi byste dodali svému autu nový vzhled? Láká vás nová barva, nová povrchová úprava, nebo pokoukáváte po něčem víc uměleckém? Možná vás k úvahám o autofóliích dotlačil poškozený lak vašeho vozu. Zatímco dlouhá léta bylo jediným řešením zakázkové lakování, při kterém se nanášely barvy na karoserii auta, v současnosti se velké popularitě těší technika polepení auta fóliemi.

Image by Freepik

Polepit auto fólií můžete svépomocí, ale pro dokonalý výsledek doporučujeme tento projekt svěřit odborníkům. V každém případě byste si o této technice obnovení vzhledu karoserie měli zjistit víc. Znáte výhody a nevýhody? Víte, co na to říká legislativa?

 

Zjišťovali jsme za vás. Dotkli jsme se také otázky fólií na autosklech, reklamních polepů na autě, podmínek nalepování reflexních prvků a reflexních označení těžkých vozidel.

Autofólie na karoserii auta

Polepení auta fólií je jednodušší, levnější a rychlejší alternativa k tradičním nátěrům a není nouze o kreativní možnosti, které nabízí PVC nebo PPF fólie.

PVC a PPF fólie

PVC fólie – nejlevnější varianta. Cena těchto fólií se pohybuje kolem 500 Kč za běžný metr. Fólie mají životnost obvykle kolem 4–5 let. Jejich odlepování a výměna jsou však komplikovanější.

 

PPF fólie – kvalitnější, ale dražší alternativa. Je to polyuretanová ochranná fólie, která je elastičtější, s delší životností a barevnou stálostí. Některé polyuretanové ochranné fólie mají také samozacelovací schopnost. To je vlastnost, díky které fólie pomocí tepla dokáže zacelit různé malé škrábance a jiná drobná povrchová poškození. Některé dokonce nabízejí hydrofobní vlastnosti.

Výhody autofólie

Image by senivpetro on Freepik

Rozhodujete-li se mezi novým nátěrem a fólií, určitě se dopracujete k tomu, že autofólie nabízejí více výhod. Zde jsou některé z hlavních důvodů, proč oblepit vůz namísto lakování:

Lepší kvalita 

Zatímco kvalita laku i fólie se může lišit podle typu, který si vyberete, autofólie mají tendenci být kvalitnější než barvy. Nekvalitní lak může vypadat dobře, ale časem vybledne, praskne a poškrábe se. Kvalitní fólie udrží dokonalý vzhled vašeho vozu mnohem déle.

 

Samozřejmě i zde se doporučuje, abyste parkovali auto na stinném místě. Ideální je přístřešek na auto nebo garáž. 

Nižší náklady

Výrobci v současné době nabízejí vysoce kvalitní fólie pro vozidla za ceny nižší, než byste zaplatili za prémiové lakování. Jelikož kvalitní lak může stát více než dvojnásobek ceny polepu vozidla, který provede profesionální firma, autofólie před lakováním upřednostňují zejména mnohé společnosti s vozovým parkem. 

Víc možností dizajnu

Další oblastí, ve které kvalitní fólie porážejí nátěry, je široká nabídka barev a vzorů, včetně holografických efektů a detailů. Můžete si také navrhnout fólii s vlastním designem, abyste mohli propagovat svoji firmu, jako jsou nápisy, loga a speciální grafika.

Vyšší hodnota vozidla při opětovném prodeji

Keď je čas predať vozidlo, kvalitná autofólia vám umožní pýtať za auto viac. Fólie na vozidlá pomáhajú zachovať pôvodný lak auta, pretože kvalitná fólia lak nepoškodí, naopak, poskytne mu ochrannú vrstvu. 

Rychlejší instalace

Hlavní výhodou polepení auta fóliemi je, že jej dostanete zpět do rukou v poměrně krátkém čase. Dokončení nového nátěru může trvat týdny, protože exteriér auta vyžaduje několik nátěrů, které žádají jistý čas na to, aby pořádně vyschly. Zato oblepení auta obvykle trvá jen několik dní.

Jaká je průměrná životnost autofólií aplikovaných na vozidlech?

Photo by Unsplash

Odpověď závisí na množství faktorů, jako jsou sluneční záření, klima, četnost mytí a mnoho dalších.

 

Obecně můžeme říci, že fólie vydrží méně na vozidlech, která jsou každý den na silnicích a většinu dne na ně praží slunce. Takové podmínky mají velký vliv na opotřebení fólií. Životnost je v tom případě jen dva roky. Ale i něco tak jednoduchého, jako je parkování ve stínu, může dramaticky prodloužit životnost autofólie na přibližně tři nebo čtyři roky.

 

Vozidla, na kterých se jezdí zřídka, si mohou fólii užít více let, přibližně sedm i více. Za normálních podmínek je průměrná životnost autofólie asi pět let.

 

Dalším faktorem, který může ovlivnit životnost fólií, je proces instalace. Fólie, která není správně nainstalována, může rychle začít vykazovat známky opotřebování, odlupování nebo zanesení nečistoty pod fólii. Určitě doporučujeme vybrat si profesionální společnost, která se přímo specializuje na polepování aut, abyste dosáhli nejlepších a nejdéle trvajících výsledků.

Péče o vozidla s fóliemi

Máte v plánu pravidelné údržbu nebo se chystáte důkladně umýt auto? Péče o vozidla s fóliemi vyžaduje zvláštní přístup, aby se zabránilo poškození nebo znehodnocení fólií. Časté nebo nesprávné mytí může zkrátit jejich životnost. Zde jsou některé tipy pro údržbu vozidel s fóliemi:

 

  • Vyhněte se agresivním chemikáliím.

  • Vozidlo omyjte ručně pomocí neabrazivního čisticího prostředku.

  • Použijte měkký hadr nebo houbu.

  • Vyhněte se tvrdému drhnutí.

  • Na vozidlo nepoužívejte silná rozpouštědla.

  • Po umytí důkladně opláchněte.

  • Vyhněte se mytí aut s automatickými kartáči, které mohou zvednout uvolněné okraje, poškrábat povrch a zmatnit laminát.

  • Pokud je to možné, vyhněte se tlakovému mytí.

  • Pro dodatečnou ochranu použijte leštidla na bázi teflonu nebo silikonu, ale vyhněte se karnaubským voskům.

  • Na matné, strukturované nebo speciální fólie nepoužívejte žádný vosk ani leštidlo.

  • Rozlitou tekutinu co nejdříve otřete.

  • K odstranění silniční špíny a hmyzu použijte odmašťovač nebo čistič na bázi citrusů, ale před použitím otestujte všechny čistící prostředky na nenápadném místě.

Photo by Unsplash

Proč právě autofólie?

Motoristé se mohou rozhodnout pro fólii na své auto z různých důvodů. Nová vozidla mohou být obalena průhlednými fóliemi na ochranu laku před poškrábáním a jinými vnějšími vlivy. Toto je obzvláště užitečné pro lidi, kteří chtějí udržet svá vozidla v bezvadném stavu.

 

Majitelé aut po menších nehodách mohou vnímat autofólii jako cenově efektivní alternativu k tradičnímu přelakování poškozené části. Tímto způsobem mohou rychle a efektivně obnovit vzhled svého vozidla.

 

Pro starší vozidla může být prioritou změna barvy. Obalení vozu fólií umožňuje majitelům měnit vzhled svého vozu bez potřeby drahého a časově náročného přelakování

Polepování auta fólií z hlediska legislativy

Zápis do technického průkazu je nutno provést tehdy, jde-li o změnu barvy na více než 50 % povrchu auta, případě se jedná o celopolep. V případě, že barevná fólie bude tuto hranici přesahovat, neprojdete STK.

 

Jak se vyjádřilo Ministerstvo dopravy: V případě změny barvy vozidla je třeba navštívit dopravní inspektorát a požádat o zápis nové barvy. Není přitom podstatné, zda se jedná o trvalé přestříkání vozidla nebo nalepení fólie, jelikož pro policii je podstatný aktuální vzhled auta. Souvisí to i s pravidelnou technickou kontrolou, kdy se posuzuje barevný vzhled vozidla a pokud není v souladu s údaji v dokladech, jedná se o vážnou vadu a vozidlo získá známku „dočasně nezpůsobilé“.

 

Důvod k přepisu je i ten, že policie používá barvu vozidla jako specifický znak při pátrání po vozidlech.

 

Tuto skutečnost upravuje Zákon č. 56/2001 Sb. o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, § 11.

 

Žádost o zápis nové barvy vozidla můžete podat na jakémkoliv obecním úřadě s rozšířenou působností a tuto změnu musíte nahlásit do 10 dnů ode dne, kdy k ní došlo. S sebou si připravte originál velkého technického průkazu (TP), malý TP, výše zmíněnou vyplněnou žádost o zápis změny do registru a správní poplatek, který činí pouhých 50 Kč.

 

Chybět by vám neměl ani občanský průkaz nebo doklad o povolení k pobytu. U firemních aut může být vyžadován také výpis z obchodního rejstříku (právnické osoby) nebo živnostenský list (OSVČ). Některé úřady mohou chtít vidět také protokol z evidenční kontroly s informacemi o rozporu mezi skutečnou aktuální barvou a barvou ve velkém TP.

 

Nezapomeňte, že o změnu může žádat pouze vlastník vozidla nebo pověřená osoba s úředně ověřenou plnou mocí.

Autofólie na sklech auta

Image by teksomolika on Freepik

Čiré fólie na čelní sklo

Pokud jste někdy přemýšleli, zda existuje produkt na ochranu čelního skla vašeho auta před kameny během jízdy, možná jste se již setkali s ochrannými fóliemi.

 

Ochranná fólie na čelní sklo je tenká, zcela průhledná fólie, která se instaluje na vnější stranu skla, aby bylo odolnější vůči poškození, prasklinám a rozbití, ať už od kamenů, větví nebo jiných nástrah. Můžeme to přirovnat k ochrannému sklu na displej vašeho mobilu, s tím rozdílem, že se jedná o ochranu skel na vozidle.

 

Většina ochranných fólií na autosklo sa skladá z několika vrstev:

 

  • Pevná a odolná ultraprůhledná lepící vrstva, která pomáhá fólii přilnout na čelní sklo.

  • Flexibilní polymerová vrstva, která absorbuje náraz čehokoli, co zasáhne sklo.

  • Ochranný nátěr (například nanokeramická vrstva), který tvoří vnější část fólie. Liší se v závislosti na typu a značce ochranné fólie.

Ochranná fólie a změna barvy okna

Na rozdíl od tónování oken je ochranná fólie na čelním skle čirá. Můžete mít veškerou ochranu, kterou nabízí tónování oken, ale bez toho, aby se změnil jejich vzhled nebo se snížila viditelnost během zamračených dnů nebo v noci.

Výhody ochranné fólie na skle

  • Snižuje riziko poškození.

  • UV ochrana interiéru auta.

  • Odolná vůči zabarvení.

  • Jednoduchá údržba.

  • Ideální pro luxusní skla na drahých luxusních a sportovních autech.

Tónovací fólie na skla

Picture by Pixabay

Určitě jste si všimli, že mnohá auta, která jezdí po našich cestách, mají zatmavená skla na zadních dveřích a kufru. V tomto případě se jedná o tónovací fólie, které mají jen velmi málo společné s ochrannou fólií na čelní sklo.

Různé typy barevných fólií na okna

Existuje několik typů tónovacích fólií, ze kterých si můžete vybrat, takže si před rozhodnutím udělejte průzkum.

Zabarvená nereflexní fólie

Fólie, kterou vidíte na mnoha autech, je nejdostupnějším typem fólie na trhu. Sestává z vrstvy barviva a lepicí fólie nanesené na okno. Barvený film je více o vzhledu než o funkčnosti.

 

Sice zabrání slunci zcela proniknout do interiéru auta, ale nedokáže záření odrazit, teplo do interiéru tedy proniká. A jako většina barvených věcí, i tato fólie časem vybledne.

Metalizovaná fólie

V mnoha případech se používá pro bezpečnostní účely. Každý kousek fólie má v sobě zabudovanou neviditelnou vrstvu kovových částic, díky čemuž je okno odolnější vůči rozbití.

 

Z interiéru auta můžete skrz sklo jasně vidět, co se děje venku, zvenčí je sklo lesklé a metalické. Přestože je metalizovaná fólie velmi spolehlivá, je známo, že negativně ovlivňuje přenos mobilních telefonů a GPS a rádiový příjem.

Uhlíková fólie

Je vyšší třída tónování oken. Má tmavý matný povrch a dokáže blokovat až 40 % slunečního tepla. Během zimních měsíců uhlíkový film rovněž pomáhá zadržet teplo z vytápění uvnitř auta.

 

Je účinná i při předcházení vyblednutí prvků a čalounění v interiéru auta a na rozdíl od barveného protějšku nevybledne ani samotná fólie. Kromě toho neruší rádiové, mobilní nebo GPS přenosy jako metalizovaná fólie.

Keramická fólie

Je to nejnovější produkt na trhu, nejdražší, ale nejúčinnější. Svými vlastnostmi převyšuje ostatní. Keramická fólie dokáže blokovat až 50 % slunečního tepla a 99 % rakovinotvorných UV paprsků.

 

Keramická fólie je nejodolnější vůči poškození, oslnění a vyblednutí, přesto je neuvěřitelně průhledná ve dne i v noci. Jednodušší je i údržba auta, při které jsou obavy, že byste poškrábali skla, nižší.

Picture by Pixabay

Co říká zákon na fólie na sklech auta?

Aplikace fólií na skla auta je regulována Vyhláškou č. 153/2023 Sb. o schvalování technické způsobilosti vozidel a technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. V případě nesprávné aplikace můžete mít problém nejen na STK, ale i s policií.

 

Jaká pravidla dle legislativy tedy musí fólie na autoskle splňovat?

 

  • Pro čelní sklo platí: Není povelen žádný druh zatmavené ani okenní fólie (ani čiré fólie nejsou povolené). Jeho propustnost musí být minimálně 75 %.

  • Pro boční přední skla platí: Skla u řidiče a spolujezdce mohou mít fólii, pokud není propustnost světla menší než 70 %. Používají se tedy čiré fólie.

  • Pro zadní skla platí: Pro boční zadní skla neplatí žádná omezení. Co se týče zadního skla (tedy skla na kufru auta), jediným omezením je, že fólie nesmí jakkoliv měnit nebo omezovat třetí brzdové světlo.

 

Pro každé upravené sklo platí:

 

  • Musí mít označení se schvalovacím štítkem a příslušnými údaji (výrobce, způsob úpravy a hodnota minimální celkové propustnosti viditelného světla).

  • Fólie musí být homologována Ministerstvem dopravy ČR.

  • Majitel musí při aplikaci fólií dostat Osvědčení o provedené úpravě zasklení, které bude vyžádáno na STK.

Na co si dát pozor

Vyžádejte si specifikaci autofólie od montážní firmy

Takové údaje se nacházejí na originálním balení fólie. Menší firmy nemusí mít originální balení z důvodu zakoupení jen několika metrů, totéž platí i v případě speciálních fólií, které se běžně neaplikují. V tomto případě doporučujeme spolehnout se na certifikát – osvědčení vydané k aplikovaným fóliím a zejména na uvedenou záruku.

K aplikované autofólii musíte obdržet Certifikát o splnění zákonných norem

Certifikát o technické způsobilosti autofólie je osvědčení, které potvrzuje, že instalovaná autofólie splňuje stanovené technické normy a bezpečnostní požadavky. Tento certifikát je důležitý a může být vyžadován při kontrolách příslušníky policie a při technické kontrole STK.

 

Toto osvědčení by mělo mít neomezenou platnost. Při další výměně okenní fólie nebo oken samotných budte potřebovat nové osvědčení.

Photo by Unsplash

Musí obsahovat: typ a výrobní číslo (VIN) vozidla, číslo schválení Ministerstva dopravy ČR, způsob úpravy a světelnou propustnost, datum úpravy a razítko/podpis oprávněné osoby.

Homologační štítky

Každé autosklo vozidla s nainstalovanou fólií musí být opatřeno správně nalepenými homologačními štítky, které jsou součástí výše uvedených dokumentů.

Záruka na fólie

Seriózní montážní firmy uvádějí na certifikátu i prezentovanou záruku na autofólie. Informace o záruční době může být uvedena případně i na dokladu o zaplacení.

Reklamní polep auta

Polep vozidla může mít několik důvodů, zejména v podnikatelském prostředí. Zde jsou některé hlavní výhody polepů vozidel:

 

  • Mobilní marketing: Vozidlo s nápadným dizajnem a nálepkami na auta s firemním logem je jako pohyblivá reklama, která může oslovit širokou veřejnost. Když vůz přejíždí přes město nebo parkuje na rušných místech, přitáhne pozornost lidí a může se stát efektivním mobilním marketingovým nástrojem.

 

  • Důvěryhodnost: Vozidla s firemním polepem mohou působit profesionálně a důvěryhodně. Tato forma reklamy může pomoci budovat důvěru mezi zákazníky a potenciálními klienty. Když vidí logo a informace o firmě na vozidle, může to podpořit vnímání společnosti jako stabilní a seriózní.

 

  • Rozpoznatelnost značky: Výrazný design a správná vizuální identita na vozidle mohou přispět k lepší rozpoznatelnosti značky. To je důležité nejen pro zákazníky, ale také pro šíření povědomí o vaší společnosti v širší veřejnosti.

 

  • Speciální akce a propagace: Polepy vozidel mohou být využity k propagaci speciálních akcí nebo nových produktů. Je to způsob, jak upoutat pozornost na konkrétní události nebo marketingové iniciativy.

 

  • Ochrana lakovaného povrchu: Kvalitní polep může sloužit také jako ochrana lakovaného povrchu vozidla před povětrnostními vlivy a mechanickým poškozením.

 

  • Přizpůsobivost a dočasná povaha: Polepy jsou relativně snadno aplikovatelné a odstranitelné, což umožňuje rychlou změnu designu nebo přizpůsobení vozidla ke specifickým akcím nebo období.

Photo by Unsplash

Zákon a reklamní polep auta

Žádný zákon vám nepřikazuje, abyste si firemní auto označili logem či údaji o firmě. Ale podle Zákona č. 111/1994 Sb. o silniční dopravě, musí být obchodním názvem označeno vozidlo:

 

  1. autobus používaný pro autobusovou dopravu,

  2. osobní auto používané k výkonu taxislužby,

  3. nákladní automobil nebo jiné vozidlo s hmotností vyšší než 3,5 tuny používané pro nákladní silniční dopravu.

Reklamní polep auta a účtování

Určitě vás zajímá, jestli se polepení auta reklamou považuje za daňový výdaj. Zákon o daních z příjmů 586/1992 Sb. říká, že výdaj na reklamu, která slouží ke zpropagování obchodní společnosti a její podnikatelské činnosti je považována za daňově použitelný výdaj v plné výši.

 

Pro uznání nákladů na reklamu do daňových výdajů musí být splněny především základní podmínky uvedené v zákoně, tzn. musí být prokazatelné, že uvedené náklady (výdaje) skutečně vznikly, musí jít o náklady (výdaje) prokazatelně vynaložené na dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů a uvedené náklady musí být správně zaúčtovány z hlediska jejich věcné a časové souvislosti.

 

Jsou-li splněny uvedené podmínky, výdaje na reklamu jsou uznaným daňovým výdajem v plné výši bez ohledu na její formu.

Při reklamním polepu se používají 4 základní formy

Základní polep – zahrnuje řezané texty a grafiky, které upozorňují na základní údaje o firmě (název, logo, kontakty). Maloplošné reklamní polepy se aplikují jen na určité místo na autě. Vhodné pro malé firmy.

 

Standardní polep – podobný základnímu polepu s několika prvky navíc. Provedení formou řezaných textů a grafik, doplněné o tištěné obrázky a grafiky s ořezem.

 

Poloviční polep – polep je obvykle aplikován na zadní část vozidla a směrem dopředu je ukončen podle možností karoserie. Při navrhování polepu je třeba vycházet z barvy vozidla, protože částečný polep nezakryje jeho celou plochu.

 

Celopolep – vhodný spíše pro velké firmy s velkým vozovým parkem. Vůz může mít jakoukoliv barvu, celopolep ji překryje. Třeba však počítat se ztíženou čitelností vzhledem k plnobarevnému provedení a množství informací, hlavně když je auto v pohybu. 

 

Akákoľvek zmena či oprava polepu je finančne náročná, tiež po čase je trochu problém s farebnosťou starej a novej grafiky. Závisí to však od kvality použitých fólií a technológii tlače.

 

Při reklamním polepu auta je třeba zvýšit požadavky na péči o auto a údržbu. Reklamní fólie jsou citelnou investicí a určitě nechcete, aby účel reklamy zastínila špína na autě nebo rez. Věděli jste například, že i pro někoho samozřejmé parkování na betonové dlažbě místo parkování na mokré trávě může předcházet rezivění podvozku?

Reflexní prvky na autě

Picture by Pixabay

Ať už hledáte reflexní prvky, díky kterým bude váš vůz viditelnější na cestě během noci, nebo jednoduše na vylepšení vaší značky, při jejich aplikaci byste se měli řídit základními pravidly.

 

Reflexní prvky mohou být umístěny na vozidla, ale: 

 

  • Nesmí zakrývat předepsané osvětlení vozidla a SPZ.

  • Nesmějí být zaměnitelné s reflexním označením vozidel policejního sboru, vojenské policie, městské policie, vozidel hasičského sboru a záchranné služby a jiných zásahových vozidel.

Typy reflexních materiálů pro vozidla

Při výběru reflexních prvků byste si měli určit, jakého efektu chcete dosáhnout. Existují dva základní typy reflexních materiálů pro vozidla:

 

  • Reflexní prvky – odrážejí světlo zpět k jeho zdroji.

  • Fluorescenční prvky – září, když na ně dopadá sluneční záření, ale na rozdíl od reflexních materiálů v noci neodrážejí světlo.

Povinné reflexní označení vozidel

Doposud jsme hovořili o dobrovolném polepování vozidel. Na závěr se však dotkneme skupiny vozidel, jejichž reflexní označení je podchyceno v zákoně. Cílem takového označení je včasné rozpoznání vozidla, a to zejména za snížené viditelnosti. Může zabránit nehodě, a tak často zachránit i lidské životy.

 

Tato povinnost se týká zejména těžkých nákladních automobilů a jízdních souprav, které se po silnici v porovnání s ostatními vozidly pohybují pomaleji, nepředvídatelná srážka s autem přijíždějícím zezadu je proto vyšší.

 

Povinnost se týká nákladních automobilů (vozidla kategorie N) nad 7,5 t a přípojných vozidel nad 3,5 t největší přípustné celkové hmotnosti (vozidla kategorie O3 a O4) a všech vozidel přesahujících šířku 2,1 m.

 

V nařízení Evropské hospodářské komise (EHK 48) je jasně definována forma, materiál, barva i umístění reflexního označení pro výše zmíněná vozidla. 

Výjimky

Výjimku z povinnosti být vybavena zadním odrazovým označením mají vozidla o šířce nepřesahující 2100 mm a vozidla o délce nepřesahující 6000 mm nemusí být vybavena bočním odrazovým označením.

 

Ve stejném předpisu je rovněž uvedeno, že podvozky s kabinou, nedokončená vozidla a tahače návěsů nemusí mít boční ani zadní odrazové označení.

 

Reflexní vyznačení obrysů je zakázáno pro osobní automobily (kategorie M1) a přípojná vozidla do 750 kg největší přípustné celkové hmotnosti (kategorie O1).

Na závěr

Vyčerpávající téma! Doufáme, že jste v našem článku našli odpovědi na vaše dotazy. Zda uvažujete o ochraně laku auta, změně barvy nebo reklamním polepu, měli byste umět čelit všem výzvám, které se na vaší cestě k „novému“ autu mohou vyskytnout.

 

Určite si před jakýmkoliv zásahem do vzhledu vozu ověřte, jaká jsou pravidla, požadavky a zákazy a co na to říká legislativa. Kontaktuje odborníky, kteří se olepování auta fóliemi a reklamním polepem věnují již nějakou dobu a mají v malíčku všechny povinnosti vyplývající ze zákona.

 

Článek jsme pro vás připravili ve spolupráci s:

 

Autorka článku:

Eva Dedinská, Obsahový specialista na optimalizaci webů z PoctiveSEO: Seznamte se se SEO a naučte se jej využít ve svůj prospěch: Od základů po nejdůležitější faktory (15 leté know how na jednom místě. Zdarma).

 

 

Stahujte nový katalog!
REFLEXNÍ PRVKY
2024

Katalog

Stáhnout katalog

 

DARUJTE BEZPEČNOST
Vašim blízkým

Stáhnout leták

 

Stahujte katalog 
Nažehlovacích obrázků a záplat

Stáhnout katalog
 

 

POŠTOVNÉ A BALNÉ ZDARMA PŘI OBJEDNÁVCE NAD 1500 Kč

 

 
Jsme partneři projektu

Doprava ZDARMA
Volejte ZDARMA
Obchodní podmínky