KATEGORIE E-SHOPU

Jak naučit děti jezdit na kole

Designed by pexels

Jak naučit děti bezpečně jezdit na kole a dbát na bezpečnost v dopravě?

Pamatujete si na vaše první cyklistické zážitky? Jízda na kole je jedním z nejjednodušších sportů, které může vykonávat skoro každý. Jízda na kole naučí děti cenné fyzické a duševností zručnosti, pomáhá rozvíjet sebedůvěru a umožní jim objevovat nové cesty. A co je nejdůležitější, jízda na kole je pro děti velmi zábavná i praktická!  

 

Naučit děti jezdit na kole je vzpomínka, kterou si vy i vaše děti budete pamatovat a vždy si jí vážit. Naučit se jezdit na kole by měla být zábavná zkušenost, která vás všechny naplní hrdostí, nikoli frustrací. 

 

Pokud chcete dítě naučit jezdit na kole a zároveň vytvořit krásnou vzpomínku, kterou si vy i vaše dítě budete pamatovat navždy, tento článek je přesně pro vás. 

Jak naučit dítě jezdit na kole?

Kdy je ideální věk pro kolo

Designed by unsplash

Neexistuje úplně univerzální návod, jak se naučit jezdit na kole. Každé dítě má jinou povahu, motivuje ho něco jiného a proto je třeba vyzkoušet více způsobů. Co potřebujete, je správný čas, motivace a mnoho trpělivosti. Naučit jezdit děti na kole by měla být zábavná zkušenost, která vás a vaše děti naplní hrdostí. Hlavně ať je to zábava, která vás stmelí. 

 

TIP: Věděli jste, že starostlivost o psa může pomáhat dětem učit se samostatnosti?  

Kdy je ideální věk naučit děti jezdit na kole?

Ani na tuto otázku pravděpodobně neexistuje jednoznačná odpověď. K prvním jízdám můžete děti motivovat mezi 3. a 6. rokem. Čím je dítě starší, tím víc si uvědomuje možná rizika a proces učení jízdy na kole může být zdlouhavější. Děti jsou individuální, mají různé povahy a vyvíjí se vlastním tempem, není třeba se úplně řídit tvrzeními na internetu. Vy sami byste měli umět posoudit vyspělost vašeho dítěte. 

 

TIP: Začněte děti už odmala učit dopravě a směřujte je k ježdění na kole pomocí dětských šlapadel a šlapacích motokár. 

Jak začít jezdit na kole?

Ve většině případů se začíná s dětským ježděním na kole s vodící tyčí, kdy si dítě poprvé zvyká na pocit sedět na něčem, ale ještě nemusí jet samo. 

 

Když dítě už nepotřebuje na pomoc rodiče, dalším krokem je koupě odrážedla. Dítě si začíná posilovat nohy a udržovat rovnováhu. 

 

Po odrážedle následuje první kolo, nejprve s pomocnými kolečkami a nakonec úplně bez pomoci. Dopřejte si dostatek času a dítěti se pořádně věnujte, protože poslední fáze většinou trvá nejdéle. 

 

TIP: V začátcích můžete vyzkoušet i tříkolku s vodící tyčí.

Předpříprava na odrážedle

Dětská odrážedla jsou menší kola bez pedálů a představují první dopravní prostředek, který dítě ovládá samostatně. Princip odrážedla spočívá v tom, že se děti učí samy šlapat, na pohyb zapojují svoje nohy a odráží se od země. 

 

Díky odrážedlu může být přechod na kolo mnohem jednodušší. 

Výhody odrážedel: 

  • Dítě se naučí rovnováze i koordinaci pohybů 

  • Dítě nabere sílu do nohou i do celého těla 

  • Posilní si imunitu 

  • Široké sedadlo může mít vliv na zdravý vývoj kyčelních kloubů 

  • Je to vhodný způsob sportování v útlém věku 

 

TIP: Veďte děti ke sportu i zařízením dětského pokoje a dětskými prolézačkami do bytu. 

Jak vybrat odrážedlo pro děti?

Jak vybrat odrážedlo pro děti

Designed by pexels

Nedejte se při koupi odrážedla zmást množstvím různých druhů, materiálů či designových provedení. Vsaďte na kvalitní a bezpečné odrážedlo, které by mělo splňovat několik kritérií a nenechejte se zlákat jen pěkným vzhledem. 

 

TIP: Vyzkoušejte dětská odrážedla a vozítka.

Rozměry odrážedel 

Důležitým kritériem při koupi prvního odrážedla jsou jeho rozměry. Odrážedla se všeobecně vybírají podle věkové kategorie. Podstatná je výška sedadla. 

 

Sedadlo by mělo být ve výšce rozkroku dítěte tak, aby dokázalo stát na zemi celou plochou chodidel, ne jenom na špičkách. 

 

Když děti rychle rostou, skvělým řešením jsou odrážedla s nastavitelným sedadlem, které je možno v případě potřeby nastavit i o 10 cm výš. 

Materiál odrážedla

Při výběru materiálu odrážedla třeba zvážit nejen design a samotné provedení, ale i vlastnosti jednotlivých materiálů. 

 

  • Plast - levná alternativa, cenově dostupná, podléhá opotřebení 

  • Dřevo - tradiční vzhled, přírodní materiál, podléhá opotřebení, potřebuje dostatečnou péči 

  • Kov - velmi odolný a trvanlivý materiál, vydrží dlouho 

Sedadlo 

Sedadlo by mělo být dostatečně široké na to, aby se na něj dítě dokázalo pohodlně usadit, udržet rovnováhu a správně držet tělo. 

Kolečka

U koleček dbejte nejen na velikost, materiál ale i počet. Odrážedla mívají obvykle 2 - 4 kolečka. 

 

Pro nejmenší děti, které začínají s chůzí, sáhněte po stabilních odrážedlech se 4 kolečkami, dvouleté děti mohou začít s tříkolečkovými odrážedly, starší děti zvládnou i dvoukolečková odrážedla, která je pomalu připraví na jízdu na kole. 

 

Počet koleček vybírejte hlavně podle pohybových schopností dítěte. 

Řidítka

U řidítek je důležité to, aby měli dostatečnou velikost pro pohodlný úchop. 

Hmotnost

Hmotnost odrážedel je většinou v rozmezí 3 - 5,5 kg, závisí také od materiálu, z kterého jsou vyrobené a také od velikosti. Odrážedlo by mělo být lehké, aby s ním dítě bez námahy umělo zacházet, tlačit ho nebo zvednout. 

Bezpečný certifikát

Pokud chcete, aby bylo odrážedlo vyrobeno z opravdu kvalitních materiálů, mělo pevnou konstrukci a splňovalo i bezpečnostní požadavky, sáhněte po modelech s bezpečnostním certifikátem. S označením, že výrobek je v souladu s evropskými bezpečnostními normami EN 71-1. 

Cena

Ceny odrážedel jsou různé v závislosti od modelu, materiálu a provedení. V průměru se jejich ceny pohybují okolo 750 - 1300 Kč. Najdete ale i levnější modely. Záleží na vašich požadavcích na kvalitu. 

Doplňky

K odrážedlům je možné dokoupit různé doplňky a prvky jako například světýlka, zvonečky, tlačítka se zvukovými efekty, vodící tyče, samolepky, tašky a košíky na drobnosti a podobně. 

 

Jak začít jezdit na odrážedle? 

Jak začít jezdit na odrážedle?

Designed by unsplash

Důležité je začít pomalu. Pro začátek dovolte dítěti, aby se s odrážedlem seznámilo a zjistilo, jak funguje. Možná bude potřebovat vaší pomoc, můžete mu pohyb na odrážedle vysvětlit nebo ukázat. 

 

Buďte nablízku a dohlédněte na to, aby na odrážedle začalo dělat kroky, ale nešlo příliš rychle. Ukažte, jak se odrážedlo zastaví, řídí, jak zatočit doprava, doleva a podobně. 

Přechod z odrážedla na kolo 

Když dítě po nějakém čase jízdy na odrážedle nasbíralo dostatek zkušeností, je připravené přejít na něco složitějšího - kolo. 

 

Jezdit na kole můžete začít na kole s pomocnými kolečkami. Dítě se tak naučí šlapat, používat brzdy, vyzkouší si jízdu, zatáčení a nabude pocitu, že se z kola nedá spadnout. V této fázi můžete střídat kolo s pomocnými kolečkami a tříkolkou. 

 

TIP: Inspirujte se s rodinou vzájemně ke sportu, například tričkami se sportovními motivy. 

Jak vybrat dětské kolo?

Jelikož je modelů velmi mnoho, vybrat to správné dětské kolo nemusí být vůbec lehké. Při výběru prvního kola není tak důležitý věk, jako to, jestli už má dítě s jízdou na kole zkušenost. Stejně jako při výběru odrážedle, i při koupi kola zohledněte několik faktorů. 

Velikost kola 

Začněte s velikostí kola. Kolo by mělo být pro dítě tak akorát, lehce ovladatelné, ani velké, ani malé. 

Velikost rámu

Velikost rámu, vzdálenost mezi středovou osou a koncem sedlové tyče rámu, se uvádí obvykle v palcích. Velikost můžete změřit jednoduše tak, že mezi rámem a rozkrokem dítěte by mělo být 5 cm volného místa. 

 

Při výběru mohou pomoci údaje kolem velikosti kol, věku, výšky dítěte a vzdálenost rozkroku od země, tedy délky nohou. 

Váha

Pokud má dítě 12 kg a kolo váží stejně, bude mít problém s rozjetím. Při koupi kola zvolte raději ty s nižší hmotností, které dítěti pomohou jednoduše udržet rovnováhu a budou moci s kolem bez problémů manipulovat. 

 

Schopnosti dítěte 

Při koupi prvního kola pravděpodobně vaše dítě ještě neumí jezdit a nezvládá ani techniku jízdy. Myslete tedy na to, aby bez problémů dosáhlo nohama na zem a kolo mělo pomocná kolečka, která dítěti ulehčí proces učení se. 

Cena a kvalita 

Cena by měla odpovídat kvalitně, což je zárukou větší bezpečnosti dítěte. Podívejte se na testy dětských kol, recenze nebo diskuze ve fórech, kde se rodiče dělí o vlastní zkušenosti. 

 

Kola pro děti se pohybují v cenovém rozmezí od 2 až do 7,5 tisíc. Závisí na velikosti i značce kola. Kvalitnější materiály jsou obvykle dražší, spolehlivější a mají delší životnost. 

 

Případně zvažte koupi bazarového, použitého kola. 

Povinná výbava dětského kola

K povinné výbavě při ježdění na kole neodmyslitelně patří přilba a chrániče. Přilba na hlavě je pro dítě nutností. V určitých případech může zachránit život. Přilbu je důležité na hlavě dítěte správně upevnit, aby při žádném nárazu nespadla. 

 

Chrániče existují různé, doporučujeme chrániče na kolena a lokty, případně ochranu páteře a zápěstí, která dítě chrání a zároveň mu umožní i komfort při pohybu. 

 

Nic nezkazíte ani dětským oblečením určeným na sportování. Mělo by být vzdušné, pružné a lehké. Na škodu nejsou ani křiklavé barvy a oblečení oranžové, neonově růžov, zelené nebo žluté barvy. Nezapomeňte na reflexní prvky pro kolo , svítící led ventilky na kolo nebo dětské reflexní vesty.

 

Důležitá je i pevná a kvalitní obuv. Obstarejte svému dítěti pohodlné uzavřené boty nebo pevné tenisky. Nedovolte dítěti jezdit na kole v žabkách nebo podobné obuvi. 

Kde naučit dítě jezdit na kole?

Kde naučit dítě jezdit na kole

Designed by pexels

Bezpečné místo, kde začít jezdit na kole, je oblast bez dopravy. Vyzkoušejte například dopravní hřiště, prázdné parkoviště, odlehlé uličky nebo zapomenuté boční cesty. 

 

Budete se cítit bezpečněji, když se budete moct soustředit jen na pokroky vašeho dítěte bez toho, aniž byste sledovali auta jezdící okolo. 

 

Upřednostňujte rovné povrchy, nejlépe je se úplně vyhnout nerovným cestám pro lepší udržení rovnováhy. Abyste se vyhnuli nepříjemným zraněním a pádům, nezapomeňte koupit přilbu a chrániče na ruce a nohy. 

 

TIP: Víte jak nejvhodněji pojistit své děti?

 

Výhody jízdy na kole pro děti:

  • Reguluje krevní tlak 

  • Snižuje riziko cukrovky

  • Zvyšuje psychickou pohodu a uvolňuje stres

  • Zlepšuje koncentraci, soustředění, přijímání informací, což může mít pozitivní účinky na výsledky ve škole 

  • Udržuje děti aktivní, odbourává kalorie a je účinnou prevencí před obezitou 

  • Rozvíjí sílu a rovnováhu dítěte

  • Posiluje srdce a plíce 

  • Nezatěžuje klouby tak jako například běh a zároveň buduje svalovou hmotu 

  • Děti se učí pravidlům dopravy a samostatnosti 

  • Zvyšuje se socializace dětí

  • Umožňuje dětem praktické využití a navíc kolo je účinný dopravní prostředek, kterým se mohou dopravovat do školy, na hřiště, k přátelům apod. 


Bonus: 5 + 1 rychlých tipů, jak děti naučit jezdit na kole

  1. Důležitá je trpělivost a vytrvalost

Ještě předtím, než začnete s učením dítěte, obrňte se dostatečnou dávkou trpělivosti. Určitě neočekávejte od dítěte zázraky a nevyvíjejte žádný tlak. Snažte se o to, aby si dítě z prvních lekcí odneslo skvělé zážitky. Dítě při každém pokroku pochvalte, zkoušejte to s ním, dokud se mu nezadaří a nezačne samo jezdit. 

  1. Výběr místa

Vyberte klidnější lokalitu, kde nebudou dítě rušit lidé ani městská doprava. Také se vyhýbejte místům s kopci a hrbolatou cestou. 

  1. Zkontrolujte nastavení kola

Ujistěte se, že kolo odpovídá velikosti dítěte. Pokud je příliš velké nebo malé, může dítě rychle ztratit motivaci a sebedůvěru. Zkontrolujte nastavení, zda vše funguje tak, jak má. 

  1. Vhodné a bezpečné oblečení 

Dbejte na to, aby dítě mělo pohodlné oblečení, které mu nebude bránit při nastupování na kolo a slézání z něj, ale i při samotné jízdě. Pozor na volné nohavice, které se mohou zaseknout do řetězu. Vhodná obuv a zavázané tkaničky jsou samozřejmostí. 

  1. Teorie jízdy na kole

Ano, i k jízdě na kole jsou potřebné teoretické znalosti, které byste dítěti ještě před první jízdou měli co nejjednodušeji vysvětlit. Seznamte ho se šlapáním, řízením a brzděním. Předveďte mu, jak funguje a jak se nahazuje spadlý řetěz, jak se provádí základní údržba apod. Dostatečná příprava je určitě základem úspěchu. 

 

  1. Zábava 

Naučit se jezdit na kole by mělo být v konečném důsledku zábavným procesem. Ježdění na kole je zručnost, která nejen, že je skvělým cvičením, ale zároveň pomáhá dětem budovat sebedůvěru a nezávislost. 

 

Zkuste vymýšlet různé aktivity jako výlety do přírody, závody, překážkové dráhy a podobně. 

 

Neočekávejte, že ze začátku bude chtít dítě jezdit na kole jen tak, samo od sebe, nechte ho učit se vlastním tempem. 

Pravidla jízdy na kole v dopravě

Pravidla bezpeční jízdy na kole v dopravě

Designed by unsplash

Děti do 10 let mají povoleno jezdit po chodnících, jinak to dovolené není. Je třeba brát ale ohled na chodce. 

 

Jestliže už jste s dítětem najezdili nějaký ten kilometr, můžete se vydat do ulic města. Tady je však nebezpečí už o trochu vyšší. Jezdit byste měli vždy vpravo, po cestách pro cyklisty a za sebou. Vedle sebe mohou jet dva cyklisté pouze po cestě pro cyklisty a to jen tehdy, pokud tím neohrožují a neomezují ostatní účastníky v dopravě.

 

Cyklista by neměl jezdit bez držení řidítek, držet se jiného vozidla, vést během jízdy druhé kolo, jezdit bez světel, bez reflexních prvků a bez přilby. Do 15 let je to povinnost i v obci. 

 

Je důležité, aby dítě umělo ovládat kolo, umělo bezpečně zabrzdit, rozjet se a vést kolo. Vaši malí cyklisté by měli poslouchat na slovo, a to hned. 

 

Učit děti základním pravidlům dopravy, vysvětlovat jim dopravní značky, dávám vědět ostatním účastníkům dopravy, když odbočujete, a to zvednutím ruky do příslušné strany, je potřeba už odmalička. 

 

Nejvhodnější je děti vzdělávat přímo v terénu při společných výletech, kdy vše dítěti názorně ukážete a demonstrujete. 

 

TIP: Víte jak naučit děti porozumět dopravě a bezpečnosti na cestách?

 

Co třeba mít na paměti při učení se jízdě na kole

Jízda na kole má mnoho výhod a je jedním z nejpříjemnějších sportů na světě. Když učíte dítě jezdit na kole, je potřeba mít na paměti několik věcí, abyste se vyhnuli jakýmkoli nehodám a zraněním. 

 

  1. Ujistěte se, že jste pro vaše dítě vybrali správné kolo na základě jeho výšky a požadavků. Pokud je dítě v prvních fázích ježdění, obstarejte nejprve odrážedlo nebo kolo, které má stabilizační kolečka. 

  2. Ujistěte se, že dítě vždy nosí přilbu a chrániče. Při snížené viditelnosti nezapomínejte na reflexní oblečení a prvky. 

  3. Zaobstarejte pravidelnou údržbu kola, ideálně ho zkontrolujte před každou jízdou, aby vše (hlavně brzdy) fungovalo co nejlépe a umožnilo vašemu dítěti bezproblémovou jízdu. 

  4. Seznamte dítě se všemi částmi kola. Mělo by si být vědomé funkcí každé části kola a případných řešení jejich problémů, které mohou nastat. 

  5. Naučte svoje dítě pravidla v dopravě, na co dbát a jak si dávat pozor na ostatní vozidla 

  6. Posledním a nejdůležitějším bodem, který si třeba zapamatovat je, abyste se ujistili, že vaše dítě ví, jak jezdit na kole dříve, než mu dovolíte jezdit ve vašem okolí bez vaší pomoci. 

 

Pamatujte si, dítě se naučí to, co vidí u vás. Zodpovědné, důsledné chování a komunikace jsou základem bezpečnosti (nejen) na cestách. Začněte proto co nejdřív. 


 

Autor: Dominika Blchová





 

 

Stahujte nový katalog!
REFLEXNÍ PRVKY
2023/2024

Katalog

Stáhnout katalog

 

DARUJTE BEZPEČNOST
Vašim blízkým

Stáhnout leták

 

Stahujte katalog 
Nažehlovacích obrázků a záplat

Stáhnout katalog
 

 

POŠTOVNÉ A BALNÉ ZDARMA PŘI OBJEDNÁVCE NAD 1500 Kč

 

 
Jsme partneři projektu

Doprava ZDARMA
Volejte ZDARMA
Obchodní podmínky