KATEGORIE E-SHOPU

V únoru 2016 vláda schválila novelu zákona o silničním provozu 361/2000 Sb. s cílem zvýšit bezpečnost na silnicích. Chodci nyní mají povinnost nosit za snížené viditelnosti mimo obec reflexní prvky. Počet nehod způsobených špatnou viditelností chodců, je totiž velmi vysoký a vhodný reflexní prvek může zachránit mnoho životů. 

V únoru 2016 vstoupila v platnost novela zákona o silničním provozu, která chodcům za špatné viditelnosti nařizuje nosit reflexní prvky. Pokud se tedy chystáte jít pěšky mimo obec za soumraku, v mlze nebo dokonce ve tmě, vaší povinností je nosit reflexní pásku pro chodce nebo jiný prvek, díky kterému budete pro motoristy na silnicích dostatečně viditelní. Tato povinnost platí i v případě, že se pohybujete po okraji silnice, která není osvětlena veřejným osvětlením. 

Nabídku pásků naleznete v kategorii - reflexní pásky.

Dostatek času na reakci

Tím, že budete za snížené viditelnosti nosit reflexní prvky, poskytnete řidičům motorových vozidel dostatek času na reakci a vyhnete se srážce s vozidlem, která může skončit velmi vážným zraněním nebo dokonce smrtí. 

Chodce v tmavém oblečení bez reflexní pásky vidí řidiči jen na několik metrů a nemají tak šanci zareagovat a vyhnout se. Reflexním prvkem se viditelnost chodce zvyšuje na cca 200 metrů, což je vzdálenost, je pro řidiče jedoucí rychlostí kolem 70 km/h naprosto dostačující.

Pokuta až 2 000 Kč

Za porušení této povinnosti hrozí všem chodcům pokuta ve výši až 2 000 Kč. Policisté ale mohou řešit přestupek i domluvou a dát chodci pásku. Důležité je, aby se již situace, kdy chodec půjde po neosvětlené krajnici vozovky bez reflexního prvku, neopakovala. 

Kvalita reflexních prvků je důležitá

Kvalita reflexních prvků je velmi důležitá. Chodci se často mylně domnívají, že jim jako reflexní prvek postačí obyčejná baterka nebo mobilní telefon. Mobilní telefony ani baterky ale nejsou reflexním prvkem a rozhodně nestačí. Neumí totiž odrážet světlo, což je hlavním požadavkem. 

Reflexní pásky pro chodce – praktické a levné řešení

Reflexní prvky by měly odpovídat evropským normám, které stanovují optické vlastnosti použitých materiálů. Reflexní pásky pro chodce od kvalitního výrobce splňují předepsané normy a navíc je pořídíte za velmi nízkou cenu. 

zdroj: sbirka.cz, mdcr.cz, ibesip.cz

 

Stahujte nový katalog!
REFLEXNÍ PRVKY
2023/2024

Katalog

Stáhnout katalog

 

DARUJTE BEZPEČNOST
Vašim blízkým

Stáhnout leták

 

Stahujte katalog 
Nažehlovacích obrázků a záplat

Stáhnout katalog
 

 

POŠTOVNÉ A BALNÉ ZDARMA PŘI OBJEDNÁVCE NAD 1500 Kč

 

 
Jsme partneři projektu

Doprava ZDARMA
Volejte ZDARMA
Obchodní podmínky